Néha úgy érzem, hogy a lengyelek kaprot esznek kaporral, meg céklát céklával.
Ha megunják ezt a kombót, akkor meg céklát kaporral, mint ebben a fantasztikus hideg levesben is.
Apropó cékla-őrület: a zsengéknek itt még külön nevük is van: botwinka. Helyes kis csokrokba kötve kaphatóak a zöldségesnél.
Hozzávalók:
- néhány (lehetőség szerint) zsenge cékla (2/3 része felkockázva, 1/3 része lereszelve) + a levelei is, apróra vágva
- 1 nagyobb uborka (lereszelve)
- 4-5 retek (lereszelve)
- 2 szál újhagyma, apróra vágva
- snidling, apróra vágva
- jó sok kapor, apróra vágva
- só
- bors
- 1 cm friss gyömbér
- 2-3 egész szegfűszeg
- 2-3 szegfűbors
- 1 joghurt
- 1 kaukázusi kefir
Tálaláskor: főtt tojás, kapor, snidling
Elkészítése:
- Egy teatojásba tettem a gyömbért, a szegfűszeggel és szegfűborssal, a felkockázott céklát ezek társaságában puhára főztem.
- Miután megpuhultak a céklák, hozzáadtam a reszelt céklát is, de már nem főztem tovább (erre azért van szükség, hogy ne barna, hanem szép, harsány színű legyen a leves)
- A joghurtot elkevertem egy nagy tálban a kefírrel, hozzáadtam a reszelt retket és uborkát, az apróra vágott kaprot, snidlinget, újhagymát és céklaleveleket is, majd a szobahőmérsékletűre hült cékla-főzetet is belekevertem, és nem győztem ámuldozni a fantasztikus színvilágon.
- Sóztam, borsoztam, néhány órára a hűtőbe tettem.
Tálaláskor főtt tojást helyeztem a leves tetejére és megszórtam még friss kaporral és snidlinggel is.