Nagyjából biztosra veszem, hogy mostantól hetekig mézeskalácsot eszünk majd. Hogy ne unjunk rá (bár csak én szoktam, az aprónép nem ...), valami mást is szerettem volna.
Olyat, ami nem annyira klasszikus, de mégis passzol az adventi időszakhoz.
Lássuk:
Hozzávalók:
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ek kókuszolaj
- 180 g barna nádcukor
- 1 citrom reszelt héja + leve
- 1 tojás
- 2 ek méz
- 2 ek kókuszreszelék
- késhegynyi só
A díszítéshez:
1 felvert tojás, kókuszreszelék, cukoríróka, olvasztott étcsoki
Elkészítése:
1. A kókuszolajat, a mézet és a cukrot turmixold össze a tojással és a citromlével.
2. Egy tálba öntsd a liszteket, a szódabikarbónát, a sót és dolgozd össze a citromhéjjal, a kókuszreszelékkel és a tojásos-cukros egyveleggel.
3. Celofánba csomagolva tedd a hűtőbe a tésztát kb. 1 órára.
4. Nyújtsd ki a tésztát fél cm vastagra, majd szaggasd ki.
5. Helyezd a kis figurákat sütőpapírral borított tepsire, kenegesd meg őket felvert tojással, szórj rájuk bőségesen kókuszreszeléket.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készül el.
Ha kihűlt, jöhet a móka: a hóemberek kalapját mártsd óvatosan olvasztott csokiba, cukorírókával fess nekik szemeket, orrot, gombokat.