Sok-sok felejthetetlenül sikertelen próbálkozás után az alábbi, Csilla barátnőmtől kapott recept után rájöttem, hogy mézeskalácsot sütni nagyon jó!
A tészta könnyen kezelhető, a kalácsok finomak és szépek is. Annyira, hogy idén még az ablakot is mézesekkel dekoráltam ki. A helyes kis házikók nem csak a szemünket gyönyörködtetik, de illatoznak is.
Bevallom, ennek az adagnak csak a felét szoktam megsütni egyszerre, azt viszont elég gyakran. Még el sem kezdődött az advent, de nálunk két sütésnyi már eltűnt ...
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg méz
- 2-2 kk őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, ánizs, frissen reszelt narancshéj
- 1 kg liszt
- 3 kk szódabikarbóna
Elkészítése:
1. Összefőzöm a mézet és a fűszereket
2. Hozzáadom a vajat, addig keverem, míg kihül
3. A tojásokat felverem a cukorral, hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, végül eldolgozom benne a mézes vajat
4. Légmentesen lezárva egy éjszakát a hűtőben pihentetem
Másnap kinyújtom, kiszaggatom, közepes hőfokon aranysárgára sütöm. (Nálam ez 170 fokon kb. 20 perc)