Egy időben rendre felhúztam magamat, mikor müzlit szerettem volna venni.
Kifejezetten bosszantott az összetételük, a "jó" müzlik csillagászati ára, és legfőképpen az, hogy némelyikük tele van cukorral. Félreértés ne essék, a minőséget nyilván meg kell fizetni, és nincs semmiféle "cukorparám", mégis inkább áttértem a saját készítésű granolára, ami - szerénytelenség nélkül kijelenthetem - simán veri a bolti verziókat.
Az alapja nálunk mindig legalább 2 bögrényi zabpehely, az aktuális összetételét pedig a család ízlése és a kamránk feltöltöttségi szintje alakítja ki.
Mehetnek bele sózatlan olajos magvak (dió, földimogyoró, tökmag, napraforgó, kesudió, mandula, törökmogyoró), őrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, ánizs), kókuszolaj, méz, de akár kókuszreszelék vagy lenmag is.
Elkészítése:
1. Egy nagy tálban keverd össze az ízlésed szerinti száraz hozzávalókat, fűszereket.
2. Adj hozzá kb. 2 ek kókuszolajat és ugyanannyi mézet, dolgozd össze.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el egyenletesen a keveréket, süsd kb. 10-15 percig, 180 fokos sütőben, míg aranybarna nem lesz.
Közben néha mindenképp forgasd át, hogy egyenletesen barnuljon.
Ha szeretnéd még tovább tuningolni, a végén adj hozzá mazsolát, aszalt gyümölcsöket.
(Állítólag) néhány napig eláll zárt üvegben. Nálunk szerencsére nem adottak a körülmények ennek a tesztelésére: akkor is hamar elfogy, ha ipari mennyiséget készítek belőle ...