egy pörgős anyuka a konyhában

nálészáj

Chłodnik: hideg lengyel céklaleves

2018. július 13. - Nálészáj


Néha úgy érzem, hogy a lengyelek kaprot esznek kaporral, meg céklát céklával. 

Ha megunják ezt a kombót, akkor meg céklát kaporral, mint ebben a fantasztikus hideg levesben is. 

dsc_9541chlodnik_1.jpg

Apropó cékla-őrület: a zsengéknek itt még külön nevük is van: botwinka. Helyes kis csokrokba kötve kaphatóak a zöldségesnél.

 

Hozzávalók:

  • néhány (lehetőség szerint) zsenge cékla (2/3 része felkockázva, 1/3 része lereszelve) + a levelei is, apróra vágva
  • 1 nagyobb uborka (lereszelve)
  • 4-5 retek (lereszelve)
  • 2 szál újhagyma, apróra vágva
  • snidling, apróra vágva
  • jó sok kapor, apróra vágva
  • bors
  • 1 cm friss gyömbér
  • 2-3 egész szegfűszeg
  • 2-3 szegfűbors
  • 1 joghurt
  • 1 kaukázusi kefir

Tálaláskor: főtt tojás, kapor, snidling

 

dsc_9543chlodnik_7.jpg

 

 

Elkészítése:

  1. Egy teatojásba tettem a gyömbért, a szegfűszeggel és szegfűborssal, a felkockázott céklát ezek társaságában puhára főztem.
  2. Miután megpuhultak a céklák, hozzáadtam a reszelt céklát is, de már nem főztem tovább (erre azért van szükség, hogy ne barna, hanem szép, harsány színű legyen a leves)
  3. A joghurtot elkevertem egy nagy tálban a kefírrel, hozzáadtam a reszelt retket és uborkát, az apróra vágott kaprot, snidlinget, újhagymát és céklaleveleket is, majd a szobahőmérsékletűre hült cékla-főzetet is belekevertem, és nem győztem ámuldozni a fantasztikus színvilágon.
  4. Sóztam, borsoztam, néhány órára a hűtőbe tettem.

 

Tálaláskor főtt tojást helyeztem a leves tetejére és megszórtam még friss kaporral és snidlinggel is.

dsc_9548chlodnik_2.jpg

Saláta lóbabból fetával, retekkel és céklával

Szeretitek a lóbabot?

A neve alapján engem nem hozott kísértésbe, de ez a gyönyörű zöld szín láttán egészen biztos voltam benne, hogy valami az én konyhámban is készülni fog belőle...

És hogy mi lett a végeredmény? 

Ez a szépséges, pofonegyszerű saláta.

dsc_9508lobab_salata.jpg

 

Hozzávalók:

 

A salátához:

  • egy közepes cékla, lereszelve
  • néhány salátalevél
  • 4 szem retek, csíkokra vágva
  • friss bazsalikomlevelek, felaprítva
  • feta, felkockázva
  • 250 g  friss lóbab
  • 2 szál újhagyma, felaprítva

 

Az öntethez:

  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • bors
  • olivaolaj
  • balzsamecet
  • pár csepp citromlé
  • 1 kiskanálnyi dijoni mustár
  • méz

  

Elkészítése:

A lóbabokat forrásban lévő, sós vízbe dobtam, majd 3 perccel később jeges vízbe költöztettem őket. (Amíg főtt, hallani lehetett, ahogy a héjuk szétpattant, amin én remekül szórakoztam...) 

Ezután könnyedén ki tudtam nyerni a babokat a héjukból, aztán összekevertem őket a saláta többi hozzávalójával, majd meglocsoltam az egészet az öntettel.

Végül pirított hajdinát és magvakat szórtam a finomságra.

 

 

Krémleves batátából

pirított napraforgóval

Meséltem már, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget megetetek a gyerekekkel krémleves formájában?!
Az a “trükköm”, hogy a levesbetétet/feltétet ők szórhatják a saját tányérjukba. Ezzel aztán olyan vígan elvannak, hogy nem kell noszogatni őket az evésre. 
25552621_10214720151257375_1507483072_o.jpg

Hozzávalók
  • 3 édesburgonya megtisztítva, felkockázva
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma, szeletelve
  • alaplé vagy víz
A tálaláshoz:
  • füstölt chili-pehely (ettől én függő vagyok)
  • frissen őrölt bors
  • apróra vágott friss rozmaring

+ néhány maréknyi hántolt, sótlan napraforgómag, serpenyőben megpirítva

Elkészítése:
  1. kevés vajon üvegesre pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát is
  2. az édesburgonya kockák is a fazékba kerültek, annyi alaplé társaságában, hogy az ellepje őket
  3. sóztam, fedő alatt puhára főztem
  4. serpenyőben megpirítottam a hántolt, sótlan napraforgót
  5. pürésítettem a levest, igazítottam kicsit az állagán és forraltam rajta mégegyet 
Tálaláskor apróra vágott friss rozmaringgal díszítettem, füstölt chili-pehellyel, frissen őrölt borssal megszórtam.

Narancsos rukkolasaláta grillezett csirkefalatokkal, dióval és gránátalmával

Lassan egy éve tanulok lengyelül. Egy szívemnek igen kedves tanárnő tanácsára elkezdtem összekötni a kellemeset a hasznossal: (elsősorban) nyelvtanulási céllal lengyel gasztroblogokat olvasok. Azt persze nem állítom, hogy mindent értek a receptekből, de inspirációnak épp elég ennyi is. A dolog hátulütője, hogy folyamatasan éhes vagyok, miközben azzal hitegetem magam, hogy tanulok...

Így bukkantam a www.kwestiasmaku.pl oldalon egy hasonló receptre:

  25319799_10214655866930307_1387563330_o.jpg

Hozzávalók

A páchoz

  • görög joghurt
  • bors
  • harissa
  • füstölt chilipehely
  • mustár
  • fahéj

 

A dresszinghez:

  • dióolaj (ezúton is millió köszi érte, Filip! :) )
  • frissen facsart narancs- és citromlé
  • bors
  • chilipehely
  • mustár
  • méz
  • frissen őrölt bors
  • fahéj

 

A salátához

  • 1 csinos csirkemellfilé, vastag szeletekre vágva
  • 3 maréknyi rukkola
  • 2 narancs
  • 1 nagy marék dió
  • 1/2 gránátalma

 

25316979_10214655871330417_248740478_o.jpg

 

Elkészítése: 

  1. Bekevertem  a pácot, belehelyeztem a csirkemell szeleteket
  2. Összeállítottam a dresszinget 
  3. Megpirítottam a diót
  4. Meghámoztam és felvágtam  a narancsokat
  5. Grillezni kezdtem a húst
  6. Megtisztítottam a gránátalmát, pont addig szöszöltem vele, míg megsült a csirkemell
  7. A kész húst falatnyi darabokra vágtam
  8. A tányérra helyeztem a rukkolát, rá a narancsot és a csirkefalatokat, megöntöztem a dresszinggel, rászórtam a diót és a gránátalmát

 

Mézeskalács

Sok-sok felejthetetlenül sikertelen próbálkozás után az alábbi, Csilla barátnőmtől kapott recept után rájöttem, hogy mézeskalácsot sütni nagyon jó!  

A tészta könnyen kezelhető, a kalácsok finomak és szépek is. Annyira, hogy idén még az ablakot is mézesekkel dekoráltam ki. A helyes kis házikók nem csak a szemünket gyönyörködtetik, de illatoznak is. 

 20171129-dsc_4696.jpg

Bevallom, ennek az adagnak csak a felét szoktam megsütni egyszerre, azt viszont elég gyakran. Még el sem kezdődött az advent, de nálunk két sütésnyi már eltűnt ...

 24271230_10214551175313082_396834980_o.jpg

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 3  tojás
  • 25 dkg méz
  • 2-2 kk őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, ánizs, frissen reszelt narancshéj
  • 1 kg liszt 
  • 3 kk szódabikarbóna

 

Elkészítése:

1. Összefőzöm a mézet és a fűszereket

2. Hozzáadom a vajat, addig keverem, míg kihül

3. A tojásokat felverem a cukorral, hozzáadom a szódabikarbónás lisztet, végül eldolgozom benne a mézes vajat

4. Légmentesen lezárva egy éjszakát a hűtőben pihentetem

 

Másnap kinyújtom, kiszaggatom, közepes hőfokon aranysárgára sütöm. (Nálam ez 170 fokon kb. 20 perc)

 

20171129-dsc_4687.jpg

 

Kecskesajtos spagetti cukkiniből

citrommal és mentával

Hazudnék, ha azt mondanám, nem cikáztak kérdőjelek a fejem felett, amikor először vállalkoztam cukkini-spagetti készítésére.

Aztán villámgyorsan elszállt mindenféle kételyem.

Jelen állás szerint egy kis kézi zöldségspirálozóval oldom meg a feladatot, ami sajnos csak a cukkinit viszi. De ha ilyen nagy marad a rajongás, hamarosan be kell szereznem valami profibb szerkentyűt.

Minden jel arra mutat ugyanis: a cukkini-spagetti megunhatatlan.

fullsizerender-7_1.jpg

Hozzávalók (1 főre):

  • 1 zsenge cukkini
  • 1 zsenge répa
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ek lágy kecskesajt
  • só, bors, chilipehely
  • néhány friss mentalevél
  • olivaolaj

 

 

Elkészítése:

 1. A zöldségspirálozó segítségével készítsd el a "tésztát" a répából és a cukkiniből, majd kicsit sózd meg. (Nekem a répát zöldséghámozó segítségével sikerült spagetti-szerűre faragnom)

2. Egy serpenyőben kevés forró olivaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd dobd rá a zöldségeket.

3. Facsard rá a fél citrom levét, szórj rá sót, borsot, hintsd meg a chilivel és apróra vágott mentával, óvatosan keverd össze.

4. Elég csak pár percig a serpenyőben tartanod, hogy kicsit felforrósodjon: főzésre, pirításra gyakorlatilag semmi szükség.

5. Tálaláskor szórj rá kecskesajt-falatkákat, reszelj rá egy kis citromhéjat.

 

Legközelebb kap majd megy kis pirított fenyőmagot is a tetejére.

 

Granola


Egy időben rendre felhúztam magamat, mikor müzlit szerettem volna venni.  

Kifejezetten bosszantott az összetételük, a "jó" müzlik csillagászati ára, és legfőképpen az, hogy némelyikük tele van cukorral. Félreértés ne essék, a minőséget nyilván meg kell fizetni, és nincs semmiféle "cukorparám", mégis inkább áttértem a saját készítésű granolára, ami - szerénytelenség nélkül kijelenthetem - simán veri a bolti verziókat.

Az alapja nálunk mindig  legalább 2 bögrényi zabpehely, az aktuális összetételét pedig a család ízlése és a kamránk feltöltöttségi szintje alakítja ki.

Mehetnek bele sózatlan olajos magvak (dió, földimogyoró, tökmag, napraforgó, kesudió, mandula, törökmogyoró), őrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, ánizs), kókuszolaj, méz, de akár kókuszreszelék vagy lenmag is. 

fullsizerender-6.jpg 

Elkészítése:

1. Egy nagy tálban keverd össze az ízlésed szerinti száraz hozzávalókat, fűszereket.

2. Adj hozzá kb. 2 ek kókuszolajat és ugyanannyi mézet, dolgozd össze.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el egyenletesen a keveréket, süsd kb. 10-15 percig, 180 fokos sütőben, míg aranybarna nem lesz.

Közben néha mindenképp forgasd át, hogy egyenletesen barnuljon.

 

Ha szeretnéd még tovább tuningolni, a végén adj hozzá mazsolát, aszalt gyümölcsöket.

(Állítólag) néhány napig eláll zárt üvegben. Nálunk szerencsére nem adottak a körülmények ennek a tesztelésére: akkor is hamar elfogy, ha ipari mennyiséget készítek belőle ...

 

 

Mangós-kókuszos chia puding mentával

Az a helyzet, hogy mi is rákaptunk a chia pudingra.

Nincs vele macera, egészséges, finom, tetszetős és kismillió változatban elkészíthető: nem volt nehéz megszeretni.

Talán szentségtörés, de tekintve, hogy nálunk (tudtommal) senki sem érzékeny a tejre, amikor épp úgy jön ki a lépés, nem feltétlenül használok hozzá növényi tejet. Sőt, egyszerre kicsit nagyobb mennyiségben is szoktam készíteni, aztán variálom olyan gyümölcsökkel, amik éppen a kezembe akadnak. 

fullsizerender-5.jpg 

Hozzávalók: (2 főre)

  • 3 dl tej
  • 6 ek chia mag
  • 1 mangó
  • 1 marék kókuszreszelék
  • néhány mentalevél

 

Elkészítése:

1. Előző este keverd össze a tejet a chia maggal és tedd hűtőbe.

2. Reggel tisztíts meg és pürésíts egy jó érett mangót néhány mentalevél társaságában a turmixgépben.

3. Keverd el a gyümölcspürét a kókuszreszelékkel, majd töltsd 2 pohárba, óvatosan kanalazd rájuk a chia pudingot is, hogy szépen látszódjon a két réteg.

Savanyúkáposzta ágyon sült pulykacombok batátával

A kedvenc ételeim sokszor kevés nettó munkával járnak...

Elég bekészíteni őket a sütőbe, aztán meg is lehet felejtkezni róluk egy jó időre. Persze ez az étel olyan jó illattal öntötte el a konyhát, hogy alig bírtam kivárni az ebédidőt.

fullsizerender-3_1.jpg

 

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 1 kisebb fej hagyma, felkarikázva
  • 1 burgonya, felkockázva
  • 1 batáta, felkockázva
  • 1 szál kolbász, felkarikázva
  • 2 pulykacomb
  • só, bors, paprika

 

Elkészítése:

1. A tál alján egyengesd el a savanyú káposztát, szórd rá a kolbászt és a zöldségeket.

2. A pulykacombokat irdald be, szórd meg borssal és pirospaprikával és óvatosan sózd (a káposztától elég sós lesz amúgy is). Masszírozd a combokba a fűszereket.

3. Helyezd a combokat a káposztaágyra, fedd le, és 150 fokon 3,5 órán keresztül süsd készre.

Jót tesz neki, ha a sütés végén még kicsit rápirítasz grillfokozaton 10 percet, magasabb hőfokon.

 

Hajdinás zöldségekkel töltött paprika fetával

Van az úgy, hogy a hét vége felé akad még mindenféle zöldségből egy kevéske a hűtőben. Tényleg csak annyi, hogy külön-külön nem sok hasznát venném egyiknek sem.

Ilyenkor persze beindul a fantáziám, hogy miként is lehetne megmenteni ezeket a hozzávalókat.

Ma szerintem elég jól megoldottam ezt a feladványt.

A köret hozzá fűszeres sült batáta lett.

 

fullsizerender-4_1.jpg 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma, felkockázva
  • 5-6 szem koktélparadicsom, negyedelve
  • 3 csiperkegomba, felkarikázva
  • 2 nagy marék fodroskel megtisztítva, felaprítva
  • 100 g hajdina
  • 4 pritaminpaprika
  • 2 ek fetasajt
  • frissen őrölt bors

 

Elkészítése:

1. Forralj vizet, és 15 perc alatt főzd meg a hajdinát.

2. Forró serpenyőben nagyon kevés vajon pirítsd meg a hagymát és a gombát, add hozzá a paradicsomot és a fodros kelt is. Ha a zöldségek kellően megpuhultak, keverd el őket a fetával.

3. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vágd le a paprikák kalapját és szabadítsd meg őket a magoktól.

4. A kész hajdinát add a zöldségekhez,  ízesítsd egy kevés frissen őrölt borssal majd a kész egyveleggel töltsd meg a  paprikákat. A kalapokat helyezd vissza rájuk.

5. Kb 40 percig  ízlésed szerint süsd meg őket, akár az is elég, ha csak egy kicsit megfonnyadnak.

 

17352054_1380651131993865_1968541243176988750_n.jpg